Akdeniz Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?
Akdeniz Diyeti, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde yaşayan insanların benimsediği beslenme tipinin adıdır. Bu ülkelerdeki insanların yemek pişirme ve yeme alışkanlıklarını temel alır. Batı ülkelerine nazaran daha az kalp hastalıklarının görüldüğü fark edilince, 1950'li yıllarda Akdeniz tipi beslenme şekline ilgi başlamıştır.1993 yılında Harvard'ın Sağlık Örgütü tarafından incelenmiş ve bir çok hastalığın önlenmesi için yararlı bir beslenme şekli olduğu tespit edilerek, önerilmiş. Akdeniz Diyeti Piramidi de oluşturulmuştur ve bu piramidde sebzeler, meyveler, zeytinyağı, tahıllar, balık, sonrasında süt ürünleri, et ve tavuk yer alıyor. Bu diyet aynı zamanda sağlıklı bir şekilde kilo verilmesine de yardımcı oluyor. Peki Akdeniz diyeti nasıl yapılır?
- Sağlıklı Beslenme Haberleri
- 07 Şubat 2025, 14:49:22, Güncelleme: 10 Şubat 2025, 10:04:08
Akdeniz diyeti uygulaması en kolay olan diyetlerden biridir. Aslında bir diyet değil, beslenme biçimidir. Dikkat edilmesi gereken nokta yiyecek seçimi, yemeğin pişirilme yöntemi, porsiyonudur.
Akdeniz Diyeti Nedir?
Akdeniz Diyeti, zeytinyağı, taze sebzeler, meyveler, balık ve tam tahıllar gibi besinleri temel alır. Akdeniz diyeti herkes için uygundur. Özellikle kalp hastalıkları, obezite, kanser, Alzheimer için koruyucucu ve önleyicidir.
Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?
Sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmelidir. Sebzeler buhar, fırınlama, haşlama gibi sağlıklı yöntemlerle pişirilmeli, kızartmadan uzak durulmalıdır.
Ara öğünlerde çiğ kuru yemişler ve meyve tercih edilebilir.
Haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir.
Kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır.
Günlük su tüketimi artırılmalıdır.
Şeker tüketimi sınırlandırılmalıdır. İhtiyaç taze meyvelerden karşılanmalıdır.
Süt ve süt ürünlerinin tüketimi azaltılmalı ve yarım yağlı şekilde tüketilmelidir. Süt yerine yoğurt ve peynir tüketimi artırılmalıdır.
Yağ ihtiyacı zeytinyağı, ceviz, fındık, avokado, badem, fıstık gibi sağlıklı yağlardan karşılanmalıdır.
👉🏼 SPOR ÖNCESİ KAHVE TÜKETMEK DOĞRU MU VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...