Çölyak Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Çölyak hastaları, glüten adı verilen bir proteine karşı aşırı duyarlılık geliştirmiş kişilerdir. Bu durum, buğday, arpa, çavdar ve bazen yulaf içeren gıdalardaki glütene karşı bağışıklık sistemi tepkisini içerir.

Çölyak hastalarının glutenden kaçınmaları ve dikkatli bir diyet takip etmeleri önemlidir. İşte çölyak hastalarının dikkat etmeleri gereken bazı önemli noktalar:

Glutenden Kaçınma:

Çölyak hastalarının ana odak noktası, buğday, arpa, çavdar ve bunların türevlerinden uzak durmaktır.

Buğday unu, ekmek, makarna, börek, kek ve çörek gibi gıdalardan kaçınılmalıdır.

Gluten İçeren Gıdalara Dikkat:

Glutensiz olduğu düşünülen bazı ürünlerde dahi glüten bulunabilir. Bu nedenle, paketlerdeki içerik listelerini dikkatlice okumak önemlidir.

Dikkat edilmesi gereken bazı potansiyel gizli gluten kaynakları şunlardır: soslar, çorbalar, maruz bırakılmış tahıllar, soslar, işlenmiş et ürünleri ve bazı şekerleme ürünleri.

Gluten İçeren Çapraz Kontaminasyona Karşı Dikkat:

Çölyak hastaları, glütensiz diyetlerini sürdürürken çapraz kontaminasyondan kaçınmalıdır. Bu, glütensiz gıdaların glüten içeren gıdalardan bulaşması durumunu ifade eder.

Ayrı bir kahve öğütme makinesi, ekmek makinesi veya tost makinesi kullanmak, bu kontaminasyon riskini azaltabilir.

Glutensiz Alternatiflere Yönelme:

Birçok glutensiz alternatif bulunmaktadır. Glutensiz unlar, makarnalar, ekmekler ve bisküviler gibi ürünlerle çölyak hastaları sağlıklı ve çeşitli bir diyet sürdürebilirler.

Doğal ve Taze Yiyeceklere Odaklanma:

Doğal ve taze meyve, sebze, et, balık ve yumurta gibi glütensiz temel gıdalara odaklanmak önemlidir.

Bu, çölyak hastalarının doğal ve besleyici bir diyet sürdürmelerine yardımcı olabilir.

Diyetisyen ile Çalışma:

Çölyak hastalarının bir sağlık profesyoneli olan bir diyetisyen ile çalışmaları, dengeli ve besleyici bir diyet planı oluşturmalarına yardımcı olabilir.

Diyetisyen, glütensiz seçeneklerin yanı sıra vitamin ve mineral ihtiyaçlarını da değerlendirebilir.

Her bireyin ihtiyaçları farklıdır, bu nedenle çölyak hastaları kişisel sağlık uzmanlarına danışmalı ve kendileri için en uygun diyet stratejilerini belirlemelidir.

👉🏼 ALKALİ SU NASIL YAPILIR VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.