1. Gaz ve Şişkinlik
Neden olur? Probiyotikler, bağırsakta yeni bakterilerin çoğalmasını teşvik eder. Bu süreç, gaz üretiminin artmasına ve şişkinliğe yol açabilir, çünkü yeni bakteriler sindirim süreçlerini etkiler.
Hangi durumlarda görülür? Bu genellikle probiyotiklerin yüksek miktarda alındığı durumlarda olur. Özellikle sindirim sistemi hassas olan kişilerde daha belirgin olabilir.
2. İshal
Neden olur? Aşırı probiyotik kullanımı, bağırsak hareketlerini hızlandırabilir ve bu da ishale neden olabilir. Ayrıca, vücut yeni bakterilere alışana kadar sindirim sistemi geçici olarak bozulabilir.
Hangi durumlarda görülür? İlk kez probiyotik kullanan kişilerde, dozun fazla olması durumunda bu etki görülebilir.
3. Bağırsak Florasında Dengesizlik
Neden olur? Probiyotiklerin aşırı kullanımı, bağırsak florasındaki dengeyi bozabilir. Eğer bir tür bakteri çok fazla çoğalırsa, bu, diğer yararlı bakterilerin dengesini bozarak sindirim sorunlarına yol açabilir.
Hangi durumlarda görülür? Çeşitli probiyotik türleri bir arada kullanıldığında veya yüksek dozlarda probiyotik alındığında bu etki daha belirgin hale gelebilir.
4. Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkiler
Neden olur? Bağışıklık sistemi zaten zayıf olan bireylerde, probiyotiklerin aşırı kullanımı, bağışıklık sisteminin yanıtlarını değiştirebilir. Özellikle bağışıklık yetmezliği olan hastalar için probiyotiklerin aşırı kullanımı riskli olabilir.
Hangi durumlarda görülür? Bağışıklık sistemi zayıf olan, organ nakli gibi medikal geçmişi bulunan kişilerde aşırı probiyotik kullanımı önerilmez.
👉🏼 FIT CHURROS TARİFİ VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...