Lektinler, bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalarda bulunan bir tür proteindir. Bitkiler için savunma mekanizması olarak işlev görürler ve böcekler, mantarlar ve diğer zararlılardan korunmalarına yardımcı olurlar. Lektinler, sindirim sistemini tahriş edebilecek ve mide bulantısı, kusma ve ishal gibi semptomlara neden olabilecek toksik olabilir.
Lektinler bakımından zengin birçok besin vardır, ancak en yaygın kaynaklardan bazıları şunlardır:
Baklagiller: Fasulye, mercimek, nohut ve soya fasulyesi gibi baklagiller lektin bakımından yüksektir.
Tahıllar: Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar da lektin içerir.
Kuruyemişler ve tohumlar: Bademler, cevizler, fıstık ve ay çekirdeği gibi kuruyemişler ve tohumlar lektin içerir.
Sebzeler: Patates, domates, patlıcan ve kabak gibi bazı sebzeler lektin içerir.
Süt ürünleri: Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri lektin içerir.
Herkes lektinlere farklı tepki verir ve bazı insanlar belirli lektinleri tükettikten sonra semptomlar yaşarken, diğerleri yaşamayabilir. Lektinlere karşı hassasiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız, diyetinizden lektin bakımından yüksek besinleri çıkarmayı ve semptomlarınızda herhangi bir iyileşme olup olmadığını görmeyi deneyebilirsiniz.
👉🏼 "LEKTİN NEDİR? FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?" VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...